ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ


    Αγαπητοί φίλοι του συλλόγου , με την ευκαιρία της ενεργοποίησης του μπλογκ θεωρούμε αναγκαίο να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω θέματα.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
  
Όπως είναι γνωστό,  είχε παραχωρηθεί στον σύλλογό μας από τον Δήμο Φιλιατρών, το  πρώην 4ο Δημ. Σχολείο για τη δημιουργία Μουσείου Σχολικής Ζωής, που είναι και ο βασικότερος από τους στόχους μας.
  Η παραχώρηση αυτή ανανεώθηκε από τον Δήμο Τριφυλίας με την 143/2011 της 11-05-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.   Δυστυχώς, με νεότερη απόφασή του ο Δήμος, και συγκεκριμένα με την 359/2011 της 02-11-2011, προχώρησε σε ανάκληση της παραχώρησης λόγω της ανάγκης που δημιουργήθηκε για τη στέγαση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ).
  Αναγνωρίζουμε ότι ήταν αδύνατο στον Δήμο να βρει άλλον κατάλληλο χώρο για να στεγάσει το Ειδικό Εργαστήριο που το ΚΑΦΚΑ ζητούσε την απομάκρυνση του από τους χώρους του και τη μετεγκατάστασή του αλλού.
  Αντικειμενικά όμως η εξέλιξη αυτή ήταν ένα σημαντικό πισωγύρισμα για μας. Τα σχέδια που ήδη είχαμε αρχίσει να κάνουμε για την πραγματοποίηση του ονείρου μας, όπως ήταν φυσικό, πάγωσαν.
  Εδώ πρέπει να πούμε ότι στο διάστημα που μας είχε παραχωρηθεί το παλιό σχολείο,       προχωρήσαμε σε ουσιαστική αναβάθμισή του. Ευπρεπίσαμε τον προαύλιο χώρο του καθαρίζοντάς τον από τα χορτάρια και τα σκουπίδια που τον είχαν κατακλύσει και βάψαμε το κτίριο εσωτερικά και εξωτερικά, κυρίως με προσωπική δουλειά των μελών του Δ.Σ.. Εδώ είναι ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους συμπατριώτες μας Μάκη Αδαμόπουλο και Κώστα Μιχαλακόπουλο που από μια φορά ο καθένας έκοψαν με τα τρακτέρ τους τα χορτάρια του προαυλίου αφιλοκερδώς.
  Στο χώρο αυτό πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη έκθεσή μας, με 400 περίπου παλιές σχολικές φωτογραφίες αυτή τη φορά, που πραγματικά άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στον πολύ κόσμο που την επισκέφθηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι χρειάστηκε η παράταση της έκθεσης.

 ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
  
Ο σύλλογός μας, τη Άνοιξη του 2012,  παράλληλα με την κύρια δραστηριότητά του, προχώρησε στη διοργάνωση δωρεάν μαθημάτων σε ενήλικες και παιδιά από συμπολίτες μας εθελοντές, στο 3ο Δημ. Σχολείο Φιλιατρών, μετά από παραχώρηση του χώρου από τον Δήμο Τριφυλίας.
   Συγκεκριμένα έγιναν σχεδόν επί τρίμηνο μαθήματα ίντερνετ από τους Σίμο Καρβελά και Χριστίνα Στριμπάκου, αγγλικών από τη Στεριανή Μασούρα, καθηγήτρια από την Καρδίτσα που δούλεψε στην πόλη μας, και ενισχυτικής διδασκαλίας στη Γλώσσα σε μαθητές δημοτικού από τις Ελένη Λεβεντάκη και Γεωργία Αλεξανδροπούλου.  Ευχαριστούμε θερμά τους παραπάνω αγαπητούς φίλους για την ευγενική τους προσφορά.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
  
Στις 31 Μαΐου 2012, ο σύλλογός μας, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Εκπ/κών για την Περβαλλοντική Εκπαίδευση – Παράρτημα Πελοποννήσου, πραγματοποίησε δωρεάν σεμινάριο πληροφορικής για εκπαιδευτικούς στο εργαστήριο πληροφορικής του 3ου Δημ. Σχολείου Φιλιατρών. Στο σεμινάριο που έγινε με επιτυχία, πήραν μέρος 20 εκπαιδευτικοί απ΄ όλη την Τριφυλία.                                                                                                        Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία την πρόεδρο του παραρτήματος Πελοποννήσου της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.,  συμπατριώτισσά μας, Σίση Πλακονούρη  και την εισηγήτρια του σεμιναρίου, Λίλιαν Καραβά για την προσφορά τους και το κόπο που έκαναν να έρθουν από την Καλαμάτα.




ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ
  
Μετά την μετεγκατάσταση του Λυκείου στο νέο κτίριο, το παλιό κτίριο έχει μείνει άδειο. Ο σύλλογός μας με αίτησή του στον  Δήμο Τριφυλίας έχει ζητήσει να του παραχωρηθούν 3 αίθουσες για να στεγαστεί και να στήσει το Μουσείο. Το κτίριο αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πόλη μας και πρέπει να γίνει στόχος απ΄ όλους η  κατάλληλη αξιοποίησή του. Ο συμπατριώτης μας Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, μας έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι ενστερνίζεται το όραμά μας για τη δημιουργία Μουσείου Σχολικής Ζωής στην πόλη μας και συμφωνεί με την εγκατάστασή του στο παλιό Λύκειο.
  Για το θέμα αυτό, το Δ.Σ. του συλλόγου μας, είχε τον Απρίλιο που μας πέρασε συνάντηση στο δημαρχείο Φιλιατρών με το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών, τον Αντιδήμαρχο Φιλιατρών Τάσο Πούλο, την Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Βιβή Παντελάκη και τους Δημοτικούς Συμβούλους Σουρέτη Παναγιώτη και Αθανασόπουλο Βασίλη, οι οποίοι μας δήλωσαν τη συμπαράστασή τους. Στη συνάντηση ανταλλάξαμε απόψεις και συζητήσαμε διάφορες ιδέες που υπάρχουν για την καλύτερη αξιοποίηση του κτιρίου. Ο σύλλογός μας είναι σε αναμονή για το τι μέλλει γενέσθαι από την πλευρά του Δήμου.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ & ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
  
Στις 3-7-2013,   ο σύλλογός μας πραγματοποίησε γενική συνέλευση και αρχαιρεσίες στο 3ο Δημ. Σχολείο απ΄ τις οποίες προέκυψε το παρακάτω Δ.Σ. και το οποίο  συγκροτήθηκε ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:              Μιχαλακόπουλος Παναγιώτης                         
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:    Αθανασοπούλου Στυλιανή
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:      Λαμπρινέα Ιωάννα             
ΤΑΜΙΑΣ:                   Μπαζάνος Παντελής
ΕΦΟΡΟΣ:                   Παπαγεωργίου Σταυρούλα
ΜΕΛΟΣ:                    Χάρμπα Βασιλική
ΜΕΛΟΣ:                    Ιωάννου Άννα

Επίσης, από τις αρχαιρεσίες προέκυψε και η παρακάτω Ελεγκτική Επιτροπή:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Παντελάκη Παρασκευή
ΜΕΛΟΣ:        Σταματελοπούλου Σταματούλα
ΜΕΛΟΣ:        Κατσούλη Παναγιώτα  
   
Το Δ.Σ. του συλλόγου ευχαριστεί θερμά για την προσφορά τους τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. που αποχώρησαν, Κυριακή Αθανασοπούλου και Ευτυχία Τούλιου. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η Ευτυχία είναι από την Πάτρα και είναι εγγονή του αρχιμουσικού της φιλαρμονικής μας, πριν πολλά χρόνια, Γεράσιμου Τούλιου. Δούλεψε μια χρονιά στην Αυλώνα Τριφυλίας (είναι δασκάλα) και μάλιστα την τελευταία χρονιά λειτουργίας του Δημ. Σχολείου.
  Η Ευτυχία είναι αυτή που έφτιαξε αυτό το μπλογκ που βλέπετε και την ευχαριστούμε παρά πολύ γι΄ αυτό!

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΛΙΚΟΥ
  
Το διάστημα αυτό συνεχίστηκε η συλλογή και η συντήρηση υλικού (εγγράφων, αντικειμένων και φωτογραφιών σχετικών με την εκπαίδευση).  Επισκεφθήκαμε τρεις φορές το υπαίθριο παζάρι παλιών αντικειμένων που τώρα γίνεται κάθε Κυριακή πρωί στη στάση Ελαιώνας του μετρό της Αθήνας και αγοράσαμε μικρούς θησαυρούς σε καλές τιμές. Επίσης κάναμε έρευνα για έγγραφα και άρθρα εφημερίδων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) στην Καλαμάτα και στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.
  Πρόσφατα δεχθήκαμε μια δωρεά από την κάτοικο Μαράθου κ. Πόπη Τεριζάκη, 53 σχολικών βιβλίων και τετραδίων της δεκαετίας του  ΄50 σε άριστη κατάσταση και την ευχαριστούμε πολύ γι΄ αυτό.
   Προσεχώς θα αρχίσουμε να σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες που έχουμε στη διάθεσή μας και ένα μέρος από το υπόλοιπο υλικό.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ
  
Ο σύλλογός μας, σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ της πόλης μας, αναβίωσε στη Βλαχέρνα το Σάββατο, 10 Αυγούστου, τα παραδοσιακά παιχνίδια που παίζονταν κάποτε στα Φιλιατρά από τις προηγούμενες γενιές!


  
 Οι λίγοι μικροί και μεγάλοι που μαζευτήκαμε στο πάρκο ευχαριστηθήκαμε μπρίκο, κρυφτόμπρικο, ντάλια – νταλιόξυλο, αμάδες, α(λ)μπάριζα, κοκορομαχίες, σαλίγκαρο, βόλους, πέτρινο πύργο, γεράκι, τρίλιζα, κρυφτοκυνηγητό, βασιλιά, βόλτες με καρέλια και άλλα πολλά!
  Πρέπει να πούμε ότι αφιερώσαμε πολύ χρόνο στο να βρούμε και να ξαναθυμηθούμε τα παιχνίδια που παίζαμε εμείς, οι γονείς μας κι οι παππούδες μας και δεν ασχοληθήκαμε όσο έπρεπε με τη διαφήμιση της εκδήλωσης! Δικαιολογημένα λοιπόν τα παράπονα που ακούσαμε από πολλούς φίλους για την έλλειψη ενημέρωσης.  Δεσμευόμαστε πάντως, ότι του χρόνου το καλοκαίρι θα επαναλάβουμε την αναβίωση των παλιών παιχνιδιών με καλύτερη αυτή τη φορά ενημέρωση…  Και του χρόνου λοιπόν!
Την εκδήλωση κάλυψε το Filiatra net. Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο στο:  http://www.youtube.com/watch?v=AQ9GX8OJlUQ

3 σχόλια:

Ευτυχία Τούλιου είπε...

Σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον. Καλή συνέχεια!!!
Ευτυχία Τούλιου, ΠΕ70

Unknown είπε...

Ευχαριστούμε, Ευτυχία. Καλή σχολική χρονιά!

Ο Μαυροπίνακας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Δημοσίευση σχολίου